Македонија
26. February 2018 - 8:44

Заев: Силно сме уверени сме дека во јуни Советот ќе одлучи почеток на пристапните преговори

Премиерот Зоран Заев денеска на прес-конференцијата со Јункер истакна дека е благодарен што Македонија му е прва земја од турнејата на Балканот.

-Со стратегија за проширување на ЕУ со земјите од регионот,  ЕК ја потврдува европската иднина на Македонија. На место е определбата дека унијата треба да стане посилна пред да стане поголема, вели тој.

Заев додава дека Македонија очекува извештајот на ЕУ да го лоцира напредокот постигнат во планот на домашните реформи.

- Уверени сме дека во јуни годинава Советот ќе донесе одлука за почеток на пристапните преговори. Работиме на озбезбедување препоракат од сите земји членки, додаде Заев.