Македонија
9. May 2019 - 15:20

Заев: Северна Македонија била и секогаш ќе биде Европа

Граѓаните на Република Северна Македонија денес се горди на својот избор, ја избравме иднината, која и припаѓа на Европската унија. Ги избравме Европа и ЕУ, затоа што се изградени на вредности во кои веруваме и ги практикуваме, порача денеска премиерот Зоран Заев во Владата, каде беа одбележани 9 Мај – Денот на победа над фашизмот и Денот на Европа, но и 70 години од основањето на Сојузот на НОБ и 75 годишнината од првото заседание на АСНОМ.

-По сите премрежја и искушенија презедовме крупни и храбри чекори со цел од државата да направиме дом за сите, европски дом затоа што Република Северна Македонија била и секогаш ќе биде Европа, рече Заев.

Додаде дека преку крупни чекори е зацврстено значењето на АСНОМ, преку државно-правната традиција, но и во преамбулата на Уставот.

-Наскоро ќе стоиме пред јарболот во седиште на НАТО кога ќе се издига македонското знаме. Ќе стоиме гордо затоа што грбот, химната и знамето остануваат засекогаш во нашиот код на нашиот идентитет, исто како и нашата територија, јазикот именувањето на народот со сите атрибути, со својата историја, култура и наследство, јасно и гордо македонски, нагласи премиерот, оддавајќи им почести и заблагодарувајќи и на борците од НОБ за нивната вековна борба и стремежот на македонскиот народ и на сите граѓани за самостојна држава.

Додаде дека 9 Мај е голем датум впишан со трајни букви во историјата на Европа и Европејците.
 
„Треба да бидеме будни кон фашистичките појави и да умееме да ги препознаваме“, е позната мисла на нобеловецот Умберто Еко, која ја цитираше претседателот на главниот одбор на Сојузот на борците од НОБ, Никола Стојански, во своето обраќање во Владата.

-Другари и другари, дами и господа на 25 и 26 мај 1948 година во Скопје се одржа првиот основачки конгрес на Сојузот на борците, потсети Стојановски и додаде дека основа цел на Сојузот била обновата и изградбата на земјата.

Истакна дека по крвавата војна во која македонскиот народ и народностите дале 24 илјади жртви и претрпеле многубројни страдања и уривања Сојузот се соочувал со тешка одговорности да чува скапо стекната слобода во остварена во Антифашистичката коалиција.

Додаде дека Сојузот на борци активно се вклучил во периодот на транзиција и оти во новиот Устав се води грижа за учесниците на НОБ.

Потпретседателот на Сојузот Борко Зафировски во својот говор рече дека денеска почнува нова епоха за помладите, мудри и храбри политичари, без предрасуди, кои ќе ги зачуваат вредностите на државата.