Балкан
13. September 2018 - 15:52

За Милена зборува цел Балкан: Сама се грижи за 4 ќерки, 40 крави, 8 овци, а се брани и од волци

Откако нејзиниот сопруг за жал ги напуштил, 34-годишната Милена Совиљ Плечаш сама се грижи за 4 ќерки и голем селски имот.
 
„Сѐ имаме и добро живееме“, вели Милена за рватскиот портал „24 sata“. Таа вози трактор, коси трева, меша малтер, готви, пере, ја средува градината…
 
Таа е моќна самохрана мајка на четири малолетни деца која се снаоѓа во земјоделието, сточарството, домаќинството, градежните работи и воспитувањето на деца, вози трактор и се грижи сѐ совршено да функционира.
 
Од волците кои доаѓаат понекогаш до нејзиниот имот во селото близу Грачаца, се брани таа што пука петарди.
 
„Ќерките некогаш ми помагаат, а некогаш не сакаат, Но никогаш не им е досадно. Си играат со кучиња и со овци, за кои мислат дека се домашни животни, бидејќи деца во соседството нема. Ако нешто не им се прави, секогаш може да шетаат низ шумата“, вели Милена, а девојчињата признаваат дека никогаш не им е досадна бидејќи природата е полна со изненадувања.
 
– Тука има многу лисици, а еднаш видовме и јазовец – весело раскажуваат миленичките на Милена, за авантурите кои ги доживуваат додека нивната мајка работи.
 
– Самата косам, седнувам на тракторот и косам а подоцна ја земам искосената трева. Соседите ми помагаат понекогаш. Ги викам на кафе и ги зезнувам за да ми помогнат… се снаоѓам некако. Работниот ден започнува во 9, а завршува кога ќе паднам со нозете, додава Милена.