Балкан
26. July 2018 - 8:13

Вучиќ со план за посета на Србите во Косово во септември

 Српскиот претседател Александар Вучиќ во почетокот на септември би требало да престојува на Косово, објави Блиц. Тоа било договорено вчера на состанок на претседателот на Србија и на претставници на Србите од југ, север и централниот дел од Косово.

Според весникот, еден од најважните заклучоци од состанокот е дека секој предлог, став или одлука што ќе ја усвои Белград прво ќе им биде доставена на Србите од Косово и ќе биде сослушан нивни став.

Политичките претставници на Србите од Косово истакнале дека во дијалогот Белград – Приштина не треба да се отфрла ниту една тема на разговор, и решението да се бара земајќи ги предвид долгорочните интереси на Србија и српскиот народ, објави весникот. Договорено било такви состаноци во иднина да се одржуваат на секои две недели.