Бизнис
15. October 2021 - 11:13

Врнежите добредојдени за земјоделството, од идната недела оптимални услови за дособирање на родот

 Влажниот бран донесе количества дожд еквивалентни на двомесечни суми. По подолг сушен период, ваквиот, умерен карактер на врнежи кои целосно се апсорбираа во сувата почва, е она што им беше потребно на земјоделците, велат агрометеоролозите.

Сепак, додаваат, моментно површинската влага е преголема за да почнат какви било работи на нива.

-Со оглед на прогнозите, овој влажен бран завршува викендов па наредната седмица треба да имаме пред се суво време, без врнежи, на почетокот со умерена облачност, со покачување на дневните температури кои треба да достигнат и до 20 степени во текот на неделата, што е добра вест за земјоделските производители. За земјоделците е битно што облачноста ќе ги одржува утринските температури на повисоко ниво, а дневните температури ќе бидат во пораст со што ќе се загрее атмосферата и нема да бидат забележани минимални утрински температури. Тоа ќе им се овозможи оптимални услови за дособирање на родот, истакнуваат агрометеоролозите.