Македонија
10. March 2017 - 17:05

Врие на социјалните мрежи, народот не му верува на Заев и остро се спротивставува

Граѓаните револтирани од изјавите на Зоран Заев од пресконференцијата на СДСМ на која цел час вртеше исти празни фрази без нешто суштинско да каже и без да ја отфрли Тиранската платформа која е причина за масовни собири низ Македонија. Граѓаните својот револт масовно го излеаја на социјалните мрежи.
 
Имено граѓаните чувствуваат како Зоран Заев сака на мала врата да ја протне Албанската платформа само со една единствена цел да дојде на власт, без разлика какви ќе бидат последиците по Македонија.
 
Албанската платформа ги содржи следните точки:
 
Постигнување целосна рамноправност во согласност со Охридскиот договор и Уставот
– Правилно спроведување на принципот на мултиетничноста во Уставот на РМ, каде што Албанците се сметаат за државотворна нација, поддржување секаква правна и уставна иницијатива што ja засилува националната рамноправност за албанското население.
 
– Постигнување целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик на сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека „македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија”.
 
– Сеопфатна дебата за знамето, химната и за државниот грб на Република Македонија, со цел државните симболи да ја рефлектираат општествената мултиетничност и етничката рамноправност.
 
– Усвојување резолуција во Собранието на Република Македонија со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот од 1912 година до 1956 година.
 
Постигнување економска рамноправност и оп­штествена благосостојба, особено преку рамномерен регионален развој
– Создавање нов механизам, во форма на една државна комисија за финансирање на општините, за донесување одлуки со право за владини грантови во корист на општините.
 
– Создавање министерство за политички систем и за односи меѓу заедниците, како надлежен орган за почитување на правата на заедниците и за поттикнување на економскиот и на социјалниот развој во неразвиените подрачја.
 
– Остварување правична зас­тапеност во органите за безбедност, војската, разузнавањето и правдата.
 
– Остварување правична застапеност во сите нивоа на централната власт, како и во јавните служби или прет­пријатија со јавни акции.
 
Засилување на владее­њето на правото, како предуслов за напредок на евроатлантскиот интегративен процес
– Спроведувањето на реформите во согласност со договорот во Скопје, Препораките на Прибе, итните препораки на Европската комисија, како и препораките од пристапниот дијалог на високо ниво со ЕУ.
 
– Поддршка за непристрасно вршење на работата на специјалниот обвинител, без етнички и политички предрасуди.
 
– Целосно расчистување на прашањата и на судските постапки како „Сопот”, „Бродец”, „Монструм” и „Куманово” преку една анкетна комисија или меѓународен независен орган.
 
Создавање дух на доверба во функција на добри меѓуетнички односи како суштински елемент за политичка стабилност во земјата
– Преземање афирмативни мерки за обезбедување финансирање на албанските културни институции на централно и на локално ниво.
 
– Создавање една централна институција за унапредување на јазиците на заедниците, која ќе обезбеди подготовка на преведувачи, уредници и на предавачи.
 
Решавање на спорот за името, во согласност со европските вредности и принципите на меѓународното право
– Усвојување заедничка и обврзувачка резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија се обврзува активно да се вклучи кон решавањето на спорот за името.
 
– Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.
 
Добри односи со соседите
– Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Бугарија.
 
– Соработка со Косово и Албанија за интегрирано гранично управување.
 
– Отворање на нови гранични премини.
 
Брза интеграција во НАТО и во Европската унија
– Исполнувањето на наведените точки ќе го деблокира патот на Македонија кон целосна интеграција во НАТО и отворање на преговорите за членство во Европската унија
 
Имено со албанската платформа се врши директен атак на унитарноста на државата и се поткопува уставниот поредок. Тенденциите на СДСМ да ја прифати истата во целост и да ја изреализира се поттик на масовни собири на секаде низ Македонија кои секојдневно вадат по 100.000 луѓе на улица кои јасно порачуваат дека на Македонија не и требаат туѓи платформи, туку почитување на Уставот и зачувување на унитарноста на државата.