Балкан
5. July 2017 - 14:22

Во Женева привремено прекинати преговорите за Кипар

Преговорите за решавање на прашањето за Кипар привремено се прекинати на барање на двете страни, но се очекува денеска попладне да продолжат, соопштија Обединети нации.

Прекинот е поради подготовки за продолжување на преговорите.

Преговорите меѓу претставници на грчкиот и турскиот дел на Кипар почнаа минатата недела со очекување дека ќе се изнајде решение за долготрајниот спор.

Преговорите ги предводат претседателот на Кипар, Никос Анастасиадес и лидерот на кипарските Турци, Мустафа Аканчи.

Грција, Турција и Велика Британија како држави гарантори имаат свои претсатвници во Женева.