Македонија
8. November 2019 - 9:23

Во завршна фаза изградбата на преминот и тротоарите на улица „Железничка“ во Куманово

Во завршна фаза е изградбата на преминот и тротоарите на кумановската улица „Железничка“, информираше градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.

По завршувањето на вториот асфалтен слој, улицата повторно ќе биде пуштена во употреба.

– Благодарност за разбирање на граѓаните поради времениот сообраќаен режим на оваа траса во градот, напиша Димитриевски.

Преминот, односно мостот е граден пред децении и не соодвествува со сегашните потреби на градот. Куманово се вклучи во инвестиција на преминот, откако претходно Јавното претпријатие за државни патишта почна со реконструкција на регинален пат од влезот на Куманово кон левата страна кон тамошните населби и села.

Општината, претходно во соработка со СВР Куманово  изврши измена на сообраќајниот режим во тој дел од градот и воведе забрана за движење на возила и пешаци. Сообраќајот се пренасочува кон улицата „11 Ноември“ кон населбата Бедиње. За реконструкцијата на мостот, Куманово одвои 4,1 милиони денари.

Инаку, реконструкцијата на регионалниот пат Куманово-Никуштак која ја реализира Владата, преку Јавното претпријатие за државни патишта  почнува од влезот на Куманово, поминува низ населбата „Железничка Станица“, селата Черкези, Љубодраг, Ново Село, Умин дол до  липковското село Никуштак.