Свет
24. November 2017 - 23:08

Во војната во Сирија досега загинаа 340.000 лица

Повеќе од 340.000 лица загинаа  во Сирија, од почетокот на конфликтот пред шест и пол години, соопшти Сирискиот центар за мониторинг на човековите права

Невладината организација за мониторинг на човековите права со седиште во Велика Британија, која располага со широка мрежа на информатори во Сирија, ја документирала смртта на 343.511 лица од средината на март 2011 година и тековниот месец. Меѓу убиените 102.618 биле цивили, меѓу кои 19.000 деца и 12.000 жени.

Загинале повеќе од 119.000 борци од провладините сили. Меѓу нив има 62.000 сириски војници и 1.556 припадници на либанското шииутско движење Хезболах.

Убиени се околу 59.000 борци од бунтовнички групи и од Сириските демократски сили, курдско-арапска унија, поддржани од САД.

Загинале и повеќе од 62.000 џихадисти, вклучувајќи ги и припадниците на терористичката „Исламска држава“.