Свет
21. February 2019 - 20:55

Во Словачка со улични собири одбележана годишнината од убиството на новинарот Куцијак

Десетици илјади луѓе денеска се собраа низ цела Словачка за да ја одбележат годишнината од убиството на истражувачкиот новинар Јан Куцијак и неговата свршеница Мартина Кушнирова.

Куцијак и Кушнирова беа убиени во својата куќа на 21 февруари 2018 година, а словачките власти се сомневаат дека станува збор за нарачано убиство, кое е поврзано со неговата новинарска работа.

Новинарот истражуваше дали има корупција во Владата и дали постои врска меѓу политичарите и италијанската мафија.

Покренати се обвиненија против четири лица осомничени за убиството, но постои сомневање дека организаторот на убиството и натаму е на слобода.

Убиството предизвика големи улични протести и политичка криза која доведе до смена на шефот на полицијата и пад на владата.

Организаторите на денешните собири бараа одговори од истрагата.

– Сакаме да ги знаеме имињата на оние кои го наредија ова ужасно злосторство, рече организаторката Каролина Фарска.