Свет
22. January 2021 - 8:54

Во сила влезе светската забрана за нуклеарно оружје, но без нуклеарните сили

Меѓународниот договор за забрана на нуклеарно оружје стапува на сила денеска. Договорот е потпишан од 51 земја, објави „Гардијан“.

Иако во некои аспекти, овој потег е во голема мерка симболичен, бидејќи светските нуклеарни сили не се вклучени во договорот, договорот е правно обврзувачки за помалите држави кои го поддржаа и исто така беше одобрен од раководството на ОН.

Договорот за забрана на нуклеарно оружје (TPNW) прогласува незаконско создавање, поседување и распоредување на нуклеарно оружје од државите потписнички и ги обврзува да им помагаат на другите жртви на употреба и тестирање нуклеарно оружје.

Британската кампања за нуклеарно разоружување објави анкета која покажува дека 59 отсто од Британците ја поддржуваат земјата да се приклучи на договорот, а 77 отсто поддржуваат „целосна забрана за целото нуклеарно оружје во светот“.