Свет
26. September 2021 - 14:38

Во Швајцарија референдум за истополови бракови

Во Швајцарија денеска гласачите одлучуваат за истополови бракови на референдум.

Според агенцијата АП, гласањето главно ќе се одвива по пошта, а избирачките места ќе се затворат на пладне.

Швајцарија одобри граѓански партнерства од ист пол во 2007 година.

Швајцарската влада, која го поддржа референдумот „Брак за сите“, рече дека одлуката ќе ги стави истополовите партнери во еднаква положба со хетеросексуалните парови, што ќе им овозможи заедничко посвојување деца и спонзорирање брачни другари по државјанство.

Швајцарија со 8,5 милиони жители е традиционално конзервативна земја.

Противниците веруваат дека заменувањето на граѓанското партнерство со целосни брачни права ќе ги наруши семејствата базирани на семејство помеѓу еден маж и една жена.

Повеќето западноевропски земји веќе ги признаа истополовите бракови, додека повеќето во Централна и Источна Европа не дозволуваат брак помеѓу двајца мажи или две жени.

Дури и ако помине референдумот, поддржувачите велат дека ќе поминат месеци пред истополовите двојки да стапат во брак, главно поради административни и законодавни процедури.

Друго прашање на гласачкото ливче денес е мерката предводена од левичарските групи за зголемување на даноците за враќање на инвестициите и капиталот, како што се дивиденди или приходи од кирии во Швајцарија, како начин да се обезбеди подобра прераспределба и поправедно оданочување.

Анкетите покажуваат дека референдумот најверојатно нема да помине во земја позната по енергичниот финансиски сектор и релативно ниските даноци.