Живот
13. October 2016 - 14:49

Во шупата нашол стари буриња - Кога ги отворил го открил ТАЈНОТО ОРУЖЈЕ од Втората светска војна

Дејл Буранд од Оклахома Сити во својата шупа го открил тајното оружје од Втората светска војна - бомбардерски нишански уред.
 
Во две затворени буриња се наоѓале целосно сочувани нишански уреди „Норден М“, тајна технологија која им помогнала на сојузниците да дојдат до победа во Втората светска војна.
 
Дејв бурињата во кои било оружјето од 1953 година, ги користел како работна маса во својата шупа. А кога неговиот син од него побарал од бурињата да му направи сплав, го открил оружјето.
 
Уредот „Норден М“ е користен за американските бомбардери во Втората светска војна, највеќе на Б-17 (Летечка тврдина), како и на корејските и војната во Виетнам.
 
И покрај тоа што „Норден М“ за време на пробите покажал неверојатна прецизност и радиус за погодок од 23 метри ( што за тоа време било извонреден подвиг), во пракса никогаш не била постигната таа прецизност.
 
Сепак, за време на Втората светска војна „Норден М“ се смета за клучен инструмент во војната, а екипажот морал да даде заклетва дека ќе го заштити ако треба и со својот живот. Тоа значело дека доколку уредот падне во рацете на непријателот мора да се уништи.
 
Погледнете го видеото...