Македонија
11. August 2022 - 14:26

Во Штип и Свети Николе четири граѓани каснати од кучиња скитници

На подрачјето на Општина Штип во текот на вчерашниот ден во СВР-Штип пријавени се три случаи од граѓани каснати од кучиња скитници. Четвртиот случај е во соседно Свети Николе, каде што 73-годишна жена од Свети Николе пријавила дека околу 18.30 часот на ул.„Филип II“ во Свети Николе била касната од куче сопственост на Т.Н.

Инаку пред еден месец Општина Штип избра економски оператури за хумано заловување и  третман на бездомните кучиња.

Градоначалникот на Општина Штип, Иван Јорданов по изборот на операторот од Куманово  порача дека понатаму ќе бидат во комуникација и консултација со Здруженијата за заштита на животни, кои ќе бидат надзор над економскиот оператор дали соодвестува со сѐ она што е предвидено во тендерската документација да ги заловува, третира и чува бездомните кучиња.

Проблемот со кучињата скитници во Штип се провлекува со години, откако се прекина договорот со ветеринарната станица која како оператор се грижеше за киучињата оставени на улица, во импровизиран стационар.