Свет
8. January 2018 - 9:10

Во САД ќе одлучуваат за враќање на 200 илјади Салвадорци

Администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп денеска ќе одлучува за тоа дали ќе продолжи престој во САД за околу 200.000 жители на Салвадор.

Нив ги штити Програма за привремена заштита, а адмнистрацијата лани ја прекина таа програма за граѓаните на Хаити и на Никарагва.

Министерката за внатрешни работи Кристјен Нилсен рече дека краткотрајното продолжување на престојот не е решение.

Администрацијата на поранешниот американски претседател Барак Обама во септември 2016 година на Салвадорците им продолжи престој во САД за 18 месеци.