Македонија
23. October 2016 - 13:46

Во Прилеп одбележан Денот на македонската револуционерна борба

По повод 23 октомври, Денот на македонската револуционерна борба, денеска делегации на локалната самоуправа, на Сојузот на борци, на партии и граѓани положија цвеќиња и им оддадоа почит на македонските дејци и борците што ги дал Прилеп.

Почит им беше оддадена на идеолозите на Внатрешната македонска револуционерна организација Пере Тошев и Ѓорче Петров, на првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, Методија Андонов Ченто пред нивните споменици во центарот на градот и на загинатите борци чии мошти почиваат на Могилата на непобедените.

Според прилепскиот градоначалник, Марјан Ристески, Прилеп секогаш имал активна улога во континуираната борба на македонскиот народ за национално ослободување.

- Прилеп дал плејада дејци. Уште од почетокот на македонската револуционерна борба ги дал и идеолозите на ВМРО, Пере Тошев и Ѓорче Петров. Им оддаваме почит и нивните битки современите генерации ги трансформираа во свои стремежи Македонија да е економски просперитетна и дел од Европското семејство држави, зачувување на националниот интегритет и јазик, рече Ристески.

За Методија Костоски од Сојузот на борци, НОБ е континуитет на македонските револуционерни стремежи. - Првите партизански чети ги носеа имињата на револуционерните и илинденски борци меѓу кои Гоце Делчев, Пере Тошев, рече Костоски.