Македонија
27. јуни 2017 - 15:58

Во Пехчево почна асфалтирањето на улицата „Буковик“

Градежните екипи на фирмата „Жикол“ од Струмица денеска почнаа со асфалтирањето на улицата „Буковик“ во должина од околу 500 метри, која е дел од проектот за асфалтирање осум улици во градот со вкупна должина од три километри.

Градоначалникот на Пехчево Игор Поповски кој денеска изврши увид во градежните работи истакна дека решавањето на проблемот со инфраструктурата е приоритет за локалната самоуправа.

- Асфалтирањето, реконструирањето и обновување на сообраќајната мрежа во градот е наш приоритет. Не смееме да дозволиме граѓаните во 21-век да газат кал и да возат по лоши улици и затоа како градоначалник работам се што е во наша моќ да асфалтираме и обновиме што повеќе улици во општината, истакна Поповски.

Тој додаде дека по завршување со асфалтирањето на улицата „Буковик“ машните ќе се префрлат да работат на останатите седум улици.

- Предвидено е да биде поставен асфалтен слој, а претходно се рушеа по улиците старите градби кои ја попречуваа изградбата на улиците. Проектот е вреден 260 илјади евра, а грант средствата се обезбедени од Европската унија преку ИПА претпристапните фондови и се администрирани според правилата на Светска банка, рече Поповски.

Асфалтирањето на улиците треба да заврши до крајот на летото.