Македонија
28. November 2015 - 17:43

Во Пехчево ќе се засадат 13 илјади садници за „Денот на дрвото“

Во  општина Пехчево ќе се засадат 13.000 садници во  есенската акција „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, најавена за 2 декември.

Според планот,  подготвени се површини за засадување на Буковик, каде ќе се засадат борови садници, додека во градот Пехчево и на локација до градскиот стадион ќе се засадува украсна смрча.

Градоначалникот на Општина Пехчево, Игор Поповски ги повикува сите граѓани на општината да се вклучат во есенската акција „Ден на дрвото-засади ја својата иднина“.

- Очекувам и оваа есенска акција да биде масовно поддржана од жителите на Пехчево. За таа цел и оваа година имаме обезбедено превоз со теренски возила, а Пехчево, како дел од Малешевијата, која е една од најбогатите планини со шума, мора да придонесе за збогатување на шумскиот фонд и со засадување на што повеќе садници да се придонесе кон унапредување на животната средина, истакна Поповски.

Во акцијата ќе бидат вклучени и учениците од ООУ „Ванчо Китанов“ од прво до шесто одделение кои ќе бидат ангажирани во активности за еколошко уредување и засадување шумски садници во училишниот двор, додека учениците од седмо до деветто одделение, како и учениците од дисперзираните паралелки во Пехчево при ОСУ„Ацо Русковски“-Берово ќе бидат вклучени со засадување шумски садници на најблиската локација до училиштето. Акцијата во Пехчево ќе започне  во 9:00 часот.