Свет
21. October 2016 - 8:18

Во Литванија идната година можно е да бидат распоредени системи „Патриот“

Ракетни комплекси Патриот со голем дострел може да бидат распоредени во Литванија во идната година како дел од мултиционалниот батаљон на НАТО. Тоа го соопшти генерал Виталиус Вајкпорнас, началник на одбраната на таа држава.

Тој нагласи дека прашањето се уште се разгледува и засега не е постигнат договор.

Според него, првите војници од мултинационалниот батаљон ќе почне да пристигаат во Литванија во март 2017 година, а во јули ќе биде целосно оперативен.

НАТО одлучи да распореди по еден мултинационален батаљон во Естонија, Летонија, Литванија и Полска. Мерката е одговор на зголемената воена активност на Русија во реонот на Батичкото Море.