Свет
7. March 2021 - 19:32

Во Лион се евакуирани 4.500 жители поради бомба од Втората светска војна

Бомба од 230 килограми со 150 килограми експлозивно полнење е пронајдена во 9-от арондисман на Лион на градилиште за идната студентска резиденција. Околу 4.500 лица беа евакуирани во Лион за да се овозможи неутрализирање на бомбата.

Интервенцијата за деминирање се одрази на неколку линии на автобуси и метро. Во исто време, станицата Лион-Вез беше затворена за патници за време на целата операција, како и железничкиот сообраќај, според префектурата.

Пет места за привремен прием, раководени од Црвениот крст, беа ставени на располагање на евакуираните жители.