Македонија
16. December 2017 - 13:48

Во Крива Паланка санирање на штетите од обилните врнежи

Службите од општина Крива Паланка ги интензивираа активностите за санирање на штетите од невремето и обилните врнежи од дожд кои ја зафатија општината и околните места на почетокот од месецот.

Во моментот градежната механизација е на терен и работи на санација на локалните патни правци кои водат од село Узем кон село Костур, но и на санирање на штетите во останатите подрачја на општината.

- По обилните врнежи од дожд кои го зафатија подрачјето на Крива Паланка и околните населени места на почетокот на декември, беа предизвикани поголеми оштетувања на локалната инфраструктура, а најпогодени подрачја беа населените места Жидилово, Узем, Костур, Станци и Дурачка Река. Екипите на Одделението за изградба и одржување на комунална инфраструктура во соработка со Јавно Претпријатие Комуналец и Територијална противпожарна единциа Крива Паланка, покрај дваесетичетири часовното дежурство и будно следење на состојбата, правовремено реагираа и превентивно ги превзедоа сите неопходни мерки за заштита на имотот и лицата во загрозените подрачја, а сега се работи и н асанација на штетите од невремето, велат од локалнаата самоуправа на општината.

Во изминатото деноноќие на подрачјето на Крива Паланка дуваше силен ветер од југозападен правец, но службите засега не бележат штети.