Бизнис
7. March 2017 - 13:31

Во јануари пад на индустриското производство за 2,6 отсто

Индустриското производство во јануари годинава во однос на јануари лани бележи пад од 2,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. 

Индустриското производство во секторот Рударство и вадење камен во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, бележи опаѓање од 7,2 отсто, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 3,6 отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 10,6 отсто.

Од Државниот завод за статистика напоменуваат дека намалувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на намаленото производство на прехранбени производи, на пијалаци, на 
тутунски производи, на текстил, на облека, од гума и производи од пластични маси, други неметални минерали и на фабрикувани метални производи, освен машини и уреди.

Според главните индустриски групи, производството во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, бележи пораст кај Енергија за 6,1 отсто, Капитални производи за 7,4 отсто и Трајни производи за широка потрошувачка за 20,9 отсто, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3,8 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 11,3 отсто.