Свет
4. December 2016 - 8:37

Во Италија почна гласањето на референдумот за уставни промени

Во Италија почна гласаањето на референдумот за уставна реформа.

Гласачките места беа отворени во седум часот по локално време. Гласањето ќе се одвива до 23 часот и во него може да учествуваат над 46 милиони избирачи. Првите резултати од референдумот се очекуваат во текот на ноќта.

Уставните промени имаат за цел јакнење на централната власт и радикална промена на парламентот преку ограничување на моќта на Сенатот.