Свет
6. October 2017 - 8:38

Во ИД има 120 албански државјани, годинава не заминал ни еден

Во изминатите десет години најмалку 120 албански граѓани се прклучиле кон терористичката Исламска држава, а на боиштата,пред се во Сирија, се убиени повеќе од дваесет.

Овој податок е изнесен на Форумот „Граѓанскиот сектор против насилниот екстремизам“одржан во северниот албански град Скадар,на кој посебен акцент беше ставен на законските прописи и начинот како да се идентифкуваат екстремистите.

- Благодарение на законските иницијативи,годинава во Сирија не заминал ниеден наш граѓанин.Но,фактот дека сега нема, 8не треба да значи дека нема да има подоцна. Ангажраноста на сите повикани е неопходна. Потребни се посебни програми и политики, -изјави Клејда Нѓела од албанскиот хелсиншки комитет.

Според неа проблем и понатаму е третирањето на овие лица,посебно  на лицата кои се вратиле од боиштата,но и на нивните семејства.

Албанија има усвоено национална статегија за борба против насилниот екстремизам а лани усвои и закон со кој се забранува учество во странски војски а за албанските државјан кои учествуваат во нив предвидена е казна затвор во траење до 15 години.