Балкан
10. May 2016 - 10:35

Во Грција над 6.000 барања за азил по договорот ЕУ-Турција

Грчките власти регистрирале 6.605 барања за азил на бегалци островите по стапувањето во сила на договорот од 20 март меѓу ЕУ и Турција за запирање на мигрантскиот прилив, објавува Њуз.ин.

Минатиот месец регистрираните барања за азил биле 3.700. Грчката служба за азил објави дека разгледува стотици молби по островите и оти нивниот број драстично се намалил. 

Поради тие причини, службата планира да ги зголеми екипите по островите.

Во меѓувреме, во првите четири месеци од оваа година, 2.597 мигранти изразиле желба да учествуваат во програми за доброволно враќање, подготвени од Меѓународната организација за миграција.