Во Германија усвоен закон, со кој се дозволува користење канабис за медицински цели | Сител Телевизија
Свет
19. January 2017 - 18:15

Во Германија усвоен закон, со кој се дозволува користење канабис за медицински цели

Долниот дом на германскиот Парламент, Будестагот усвои денеска закон, со кој на лекарите им се дозволува да препишуваат канабис заради лекување, јави ДПА. 

Според законот, кој беше едногласно одобрен, пациентите, кои страдаат од тешки заболувања, ќе можат да добиваат марихуана за лекување на симптоми како хронична болка, загуба на апетит и проблеми, предизвикани од хемотерапија.

Законот ќе стапи во сила во март. Со него е предвидено трошоците за канабисот да се покриваат со здравственото осигурување.

Германскиот министер за здравство Херман Гросе го поздрави донесувањето на законот.