Свет
15. November 2017 - 10:17

Во Германија има 150 отсто повеќе бездомници отколку во 2014.

Се намалува понудата на пристапно и социјално домување, што заедно со одлуката на Владата во 2015. да дозволи речиси милион бегалци да влезат во Германија, претставува причина за експоненцијален раст на бездомниците, покажуваат податоците објавени од германската Федерална работна група за помош на бездомници (БАГ).

Според федералната статистика за 2016 година, 440.000 од 860.000 бездомници во Германија се бегалци.

Генералниот директор на БАГ Томас Шпехт нагласи дека иако имиграцијата драстично ја влошила вкупната ситуација, таа во никој случај не е единствена причина за навиот недостиг на станови за сиромашни.

Тој оцени дека главна причина за тоа е погрешната владина станбена политика. Шпехт истакна дека бројот на социјални станбени единици ширум Германија од 1990 година опаднал за околу 60 проценти, на само 1,2 милиони, бидејќи општините, властите на федералните држави и сојузната влада го продавале својот станбен простор на инвеститори. 

Според официјалните податоци за бездомници, од вкупно 860 илјади, 440 илјади се бездомници. Од вкупно 420.000 „домашни бездомници“, 52 илјади живеат на улиците, што е зголемување за 33 проценти за само две години. Се оценува дека 130 илјади од бездомниците живеат со партнерите или со своите деца. Доколку не се сметаат бегалците, 32 илјади или осум отсто од бездомниците во Германија се деца или малолетници.