Свет
25. November 2015 - 12:10

Во Египет откриена ограда стара повеќе од 3.500 години

Археолози на местото на древната престолнина во северниот дел на делтата на Нил пронајдоа „џиновска ограда“ стара повеќе од 3.500 години, соопшти Министерството за антиквитети во Египет.

До откритието дојоа истражувачи од Австрискиот археолошки институт.

Се верува дека оградата, од време на Средното египетското кралство, била дел од градските ѕидини, изјави министерот за антиквитети, Мамдух ел-Дамати, додавајќи дека станува збор за периодот кога Египет го освоиле Хиксите, антички азиски народ, исто така познати и како „Владетелите на пустината“.

Во соопштението на министерството се наведува дека конструкцијата, долга најмалку 500 метри и широка седум метри,  е пронајдена во местото Тал ел-Даба, во провинцијата Шарки, на чија територија некогаш се наоѓал градот Аварис, главен град на династијата Хикси во Египет.