Свет
1. April 2016 - 10:46

Во Бразил обвинет за корупција најбогатиот банкар во светот

Бразилското обвинителство покрена обвинение за корупција против најбогатиот банкар во светот, Џозеф Сафра (77). 

Според листите на  „Форнч“ и на „Форбс“ богатството на Сафра се проценува со над 18 милијарди долари. 

Сафра е сопственик на холдингот „Сафра груп“, под чија сопственост е бразилската банка „Банко Сафра“, како и на висококатницата „Мери Екс“ во Лондон. 

Освен за него, обвиненија се покренати за уште петмина вработени во „Сафра груп“, кои ја подмитувале администрацијата со цел да се затаи данок. 

Според властите вкупната сума на дадено мито изнесува 4,2 милиони долари, а долгот кон државата се проценува на 500 милиони долари. 

Банкарот Сафра е обвинет дека дал согласност за плаќање на над четири милиони долари мито на даночните ревизори. Во замена за овие поткупи, ревизорите требало да ги намалат или поништат казните наметнати за холдингот за неплатени даноци.