Македонија
9. March 2016 - 13:39

Во Битола одбележана 73 годишнината од Холокаустот на македонските Евреи

Претставници на национални и локални институции, здруженија на граѓани, волонтери од Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, гости од САД, Германија и Израел, денеска во Битола ја одбележаа 73 годишнината од Холокаустот на македонските Евреи.

На денот на депортацијата на Еврејската заедница од Битола, во „Меморијалниот парк на Евреите од Монастир/Битола“ беше отворена скулторска инсталација од уметникот Мати Грунберг, а магнолија во знак на сеќавање на жртвите на Холокаустот засади Ханс Јоаким Шолц, претставник на Регионалната Протестантска црква од Баден, Германија воедно и прв донатор во Меморијалниот парк.

На комеморацијата во Битола, министерот без ресор во Владата на Република Македонија Џери Наумоф истакна дека Еврејската историја на Битола треба да биде секому кажана и потсети на неговите досегашни напори врзани со привлекувањето на странски инвестиции во овој град.

- Битола е едно од најважните места во македонската историја и култура. Еврејската историја на Битола треба да биде кажана затоа што Ерејската заедница на Битола беше суштински дел од нејзиното милје и култура. Како министер се обидов да дадам скромен придонес во економскиот развој на Битола и во последниов период успеав да донесам 7 инвестиции, а работам и на идни инвестиции, посебно со компании од Израел, рече меѓудругото министерот Наумоф.

На комеморативните настани во Битола учествуваа и градоначалникот Владимир Талески, израелскиот амбасадор Дан Оријан, а програмските активности ги креираше битолското здружение АРХАМ кои освен што се иницијатори за изградба на Меморијален парк, денеска организираа предавање од професорот Јицчак Керем кој истражува и пишува за партизаните Евреи од Битола, а вечер во битолската „Магаза“ ќе биде отворена патувачката изложба „Ана Франк – Лекции за сегашноста“.