Балкан
2. October 2016 - 9:05

Во БиХ се одржуваат локални избори, освен во Мостар

Во БиХ денеска се одржуваат локални избори на кои граѓаните ќе бираат нови општински и градски одборници како и началници на општини и градоначалници во 141 локална заедница меѓу кои и дистриктот Брчко.

Избори повторно нема да има само во Мостар каде бошњачките и хрватските политички партии со години без резултати се обидуваат да се договорат за усвојување нов градски Статут кој би бил во согласност со Уставот.

Право на глас во БиХ, Федерацијата БиХ и република Српска имаат 3.263.906 избирачки. На изборите учествуваат 451 субјект.

Изборите ќе ги следат 70.000 набљудувачи од кои 300 странски. Претседтаелот на Централната изборна комисија Ахмед Шантиќ оцени дека предизборната кампања била мирна.