Бизнис
16. March 2017 - 19:59

Владините мерки за вработување отворија 24.000 нови работни места

Компаниите активно ги користат државните мерки за вработување.  Фирма за графички дизајн од Скопје   преку нив успеала да го прошири својот тим со уште 7 лица.

Досега за мерката  кредитирање за правни субјекти аплицирале 19 компании  ,а над 100 лица за кредитите за самовработувње.  Надлежните апелираат до невработени да аплицираат за овие две мерки зошто огласот завршува утре. На последниот повик пак за грантовите  за самовработување конкурирале 1.300 лица.

Општина Аеродром  со помош на државните мерки успеала за 47 осто да го намали брјот на невработени.  Ако во 2006 вбез работа биле 7000 лица сега 4000  во агенцијата се пријавени како активни баратели ан работа. 

Со Македонија вработува досега до работа дошле 24.000 лица, од кои 5.300 се вработени со последниот повик.