Loading Video...
Балкан
17. January 2019 - 21:02

Владимир Путин во посета на Србија

Пуитн и вучик не штедеа зборови колку добри односи имаат Русија и Србија. Пофалбите ги уаптија од Белград. Темата косоово доминираше на  прес конференцијата. Новинарите се интересираа за рускиот став за формирањето на ксовоската војска.

-Москва ја споделува загриженоста на српското раководство во врска со Косово бидејќи чекорите на Приштина во последно време може да предизвикаат дестабилизација на Балканот. Русија како и Србија е заинтересирана Балканот да остане стабилен и безбеден. Рускиот став за Косово е познат, се залагаме за постигнување прифатливо решение врз основа на Резолуцијата 1244, порача рускиот претседател.

Офицјлната посета на Србија  Путин  ја почна во 13 часот и 10 минути . По заканите од Ид деке ке биде убиен  во Белград, Путин допатаува со двајца негови двојници и до последен момент не се знаеше од кој од 4 те идеентчни авиони што слетаа на аеродромот Никола Тесла ке излезе. 250 руски специјалци и  7000 припадници од  сите безбедносни службби на Србија добија задача да се грижат за безбедноста на Путин. Од  Србија  тој заминува со со шарпланицетот Паша подарок од Вучик и со потпишани 21 договор најмногу од областа на енергетиката и инфомратиката. Гостинот посетата на Белград ја искорити и да ги посети споменикот на ослободителите и храмот Свети Сава каде го пречекаа над 80 000 луѓе