Свет
15. January 2020 - 11:57

Виена сака во иднина именување свои специјални амбасадори

Австрискиот главен град Виена сака во иднина да биде поприсутен во ЕУ и меѓународно, поради што ќе бидат назначени специјални „амбасадори на Виена“, објави градоначалникот Мајкл Лудвиг.

Новите активности на „надворешна политика“ во Виена предвидуваат, на пример, дополнителна канцеларија на Виена во Берлин, специјални амбасадори на Виена, како и поддршка за компании што учествуваат на тендери во странство.

Лудвиг истакна дека Виена сака дополнително да ги промовира своите предности во странство, со цел во иднина да привлече економски бенефити.

Во моментов, Виена е присутна со канцеларии во девет градови однадвор и придонесуваат за зајакнување на соработката.

Десетта канцеларија ќе биде отворена во Берлин на почетокот на јули, со планови да се отвори на почетокот на германското претседателство со ЕУ.

Виена сака нејзините интереси во ЕУ да бидат посилно застапени и подобро да ги претставуваат своите иницијативи поврзани со Унијата.

Прва флексибилна канцеларија ќе биде отворена за првпат во почетокот на 2021 година кога Португалија презема претседателств со ЕУ.

Надвор од ЕУ, Виена сака да назначи амбасадори на Виена, кои ќе бидат истакнати личности.

Таквите амбасадори се планирани за САД, Јапонија, Кина, Велика Британија по брегзит.