Живот
9. April 2020 - 14:16

ВИДЕО кое покажува како коронавирусот се шири кога некој ќе се накашла

Научници во Финска направиле 3Д симулација која покажува како се шири коронавирусот кога некој ќе се накашла.
 
Научниците креирале компјутерска симулација за да проучат колку далеку вирусот може да стигне во затворен простор. Резултатите до кои дошле се загрижувачки – заразените капки можеле да заразат здрави лица и откако инфицираната личност заминала од местото на кое кашлала или кивнала.
 
Научниците велат дека најдобар начин да ја избегнете заразата е ако избегнувате јавни места на кои има многу луѓе.
 
Во видеото погледнете како капките на коронавирусот се шират низ продавницата и колку долго остануваат во воздухот.