Свет
13. August 2017 - 10:18

Венецуела: „Воената опција“ на Трамп претставува непријателси чин

Владата на Венецуела остро ги отфли наводите на американскиот претседател Доналд Трамп, за можна „воена опција“ за решавањето на политичката криза во земјата. 

Венецуелската Влада ги оквалификува наводите на Трамп како „воинствен, непријателски чин“, што претставува закана за стабилноста на Латинска Америка. 

Венецуелскиот министер на надворешни работи Хорхе Ареас го нарече Трамп „шеф на империјата“, наведувајќи дека неговите коментари се вклопуваат во праксата на агресија против суверенитетот на Венецуела, како и дека го кршат меѓународното право. 

Ареас го обвини Вашингтон дека ги дестабилизира и дели Латинска Америка и Карибите, а на граѓаните им порача да ги тргнат настрана политичките несогласувања и да се обединат против коментарите на Трамп.