Македонија
20. September 2016 - 14:17

Велосипедска трка во Куманово во рамки на Европската недела на мобилност

Во рамки на Европската недела на мобилност, во Куманово денеска се одржа велосипедска трка на која учествуваа ученици од кумановските училишта.

Целта на велосипедската трка, што се одржа под покровителство на Министерството за животна средина и просторно планирање, преку одделението за екологија во општина Куманово, е да се промовира користењето велосипед како алтернатива во однос на користењето автомобили.

- Куманово не е препознатливо по голем број велосипедски патеки, но токму на овој булевар има можност за користење на велосипед.На овој начин и Куманово се вклучува во одбележување на Европската недела на мобилност, изјави градоначалникот на општина Куманово,Зоран Дамјановски, кој го означи стартот на трката.

Учениците-учесници на трката апелираа до граѓаните почесто да пешачат или да возат велосипед.

Во организација на оваа трка во Куманово се вклучија секторите за образование и за спорт од општина Куманово.