Живот
22. July 2016 - 13:46

ВАЖНА НАПОМЕНА: Бројките на плинската боца може да ви го спасат животот!

И самите знаеме дека со високите температури, доаѓаат и повеќе несреќи предизвикани од експлодирање на плински боци. Па затоа доколку во домот користите плинска боца или пак во автомобилот, најубаво е да проверите дали им е истечен атестот и дали воопшто го имаат, бидејќи можат да се купат илегално.
 
Кога купувате плинска боца кај овластено и регистрирано лице најбитно е да го проверите датумот на производство кој е испечатен на врвот оф боцата, а потоа и датумот на атестирање кој не смее да биде постар од 10 години.
 
Ние ве предупредуваме, затоа што ниската цена може да чини нечиј живот.
Покрај споменатите има уште неколку практични совети кои можат да го спасат животот на секој корисник.
 
Обавезно консултирајте се со трговецот како да ја користите плинската боца.
 
Боцата не смее да биде изложена на топлина и да се чува подалеку од деца.
 
После употреба обавезно да го затворите вентилот.
 
Доколку не ја користите мора да стои право со затворен вентил и да ја проверувате барем еднаш годишно.