Бизарно но вистинито
5. April 2018 - 12:21

Ужасен обичај: Знаете ли зошто се отвораат прозорците и се превртуваат масите кога некој ќе умре?

Постојат различни верувања и обичаи во Србија, кои се особено почитувани и практикувани од луѓе во руралните средини. Во селата семејствата и роднините ги изведуваат сите обичаи што му претходат на погребот. Тоа се капење, облекување, како и опело што често се прави во дворот пред да замине на гробиштата.
 
Меѓутоа, во морето на досадни и морбидни обичаи, во некои региони се практикуваат „дополнителни“ ритуали.
 
На пример, во некои делови на Србија луѓето отвораат прозорци и врати, а сите мебел - столици, маси и клупи, како и контејнерите, се свртуваат наопаку. Овој ритуал се практикува така што душата на починатиот нема да остане во куќата и нема да ги вознемирува роднините. Освен тоа, не само во домот на починатиот, туку и во околните куќи, водата се смета за нечиста, додека покојниот не се однесе на гробиштата.