Балкан
9. March 2019 - 21:29

Ужас во мртовечницата во Загреб: Момче кое ги мие труповите видело нешто што му го скратило животот

Мате П. (20) е просечно момче кое студира и работи, како и многумина негови врсници. Но, тој има необично занимање - мие трупови во загребската клиника. Оваа работа која многумина не можат да ја работата, тој опишува дека е како и секоја друга. Само да не бил еден случај кој му го „скратил животот“.

Имено, во текот на ноќно дежурство, во мртовечницата на клиниката донесен е труп на жена директно од операциона сала. Во прашање била 80-годишна бабам која имала инфаркт, и докторите се обиделе да ја оперираат, но срцето и застанало и таа според протоколот е прогласена за мртва.

-Ние не знаеме многу за пациентите чии тела ги носат кај нас и кои ги спремаме за погреб, на нив стои само името и годината, и тоа е се. Кога ја работите оваа работа, се трудите да не се задлабочувате во личноста на починатите, зошто тоа е основан работа која мора да ја научите за да го работите ова што јас го работам, вели момчето.

-Го примив дека трупот на таа госпоѓа и почнав да го подготвувам тушот и ракавиците за миење, кога ми се причини дека стапалот стои раздвоено од другото, а беа споени кога ја донесоа. Мислев дека сум погрешил, но следниот момент видов како се мрдаат прстите на нозете. Во шок го тргнав покривачот од лежајот и ме погледаа избезумени очи, раскажа Мате, присетувајќи се на стравот кој го почувствуал.

-Мислам дека тоа беше најстрашниот момент во животот. Ги гледате сите тие хорор филмови, но сепак не сте никогаш подготвени за вакво нешто. Мислам дека накратко се онесветстив, зошто кога си дојдов на себе, во собата беа и другите техничари, а старицата беше одвезена назад на реанимација, се присети тој.

Се утврди дека на старицата на кратко и застанало срцето во текот на операцијата, но всушност западнала во длабода кома, од која по 10 часа се разбуди во мртовечница.