Живот
21. March 2018 - 22:06

Утре се Младенци, на трпезната не смее да има печено месо, а ова се обичаите за овој ден

Утре, 22 март се слават Младенци, а за овој празник се врзани многу обичаи.

Младенци слават сопружниците во првата година од брак, оние кои се венчале после 22 март.

На овој ден, според обичаите, жените стануваат рано и месат колачиња за долг, среќен и сладок живот, а потоа им ги нудат на гостите. Празникот секогаш се паѓа во време на пост, така што и храната која се подготвува за тој ден мора да биде посна. Освен колачите, на Младенци се јаде мед, варена коприва и зелје за да се исчисти крвта.