Македонија
22. August 2017 - 21:05

Усвоена мерката од Планот 3-6-9 за стопирање владини реклами

Владата на денешната 24-та седница ја усвои мерката од Планот 3-6-9 која се однесува на стопирање на владините реклами на комерцијалните радиодифузери и печатени медиуми, билборди, интернет-портали, со исклучок на социјалните медиуми, и пренесување на комуникацијата со граѓаните преку јавниот радиодифузен сервис.

- Согласно оваа мерка, Владата на Република Македонија донесе заклучок според кој се задолжуваат сите органи на државната управа, им се укажува на институциите кои немаат статус на органи на државната управа и им се препорачува на единиците на локалната самоуправа да престанат да емитуваат, односно рекламираат кампањи/спотови на платен простор во електронски комерцијални радиодифузери – телевизии и радија, дневни и неделни весници, билборди, интернет-портали, со исклучок на социјалните медиуми, согласно усвоената мерка од Планот 3-6-9, соопшти владината прес-служба.