Балкан
1. August 2020 - 18:02

Уште 10 жртви на Ковид-19 во Косово

 Во изминатите 24 часа во Косово се регистрирани 10 починати лица кај кои претходно било потврдено присуството на новиот коронавирус, со што бројката на жртви на епидемијата на Ковид-19 достигна до 236.

Сите починати, според косовските здравствени власти, имале и други потешки здравствени тегоби и страдале од дијабетис, кардиоваскуларни и други хронични болести.

Во текот на вчерашниот ден, официјално се евидентирани 224 новозаболени од Ковид-19, со што вкупната бројка на заразени од појавата на епидемијата достигна до 8.554.

Вчера се евидентирани и 152 излекувани, а вкупната бројка на лица кои претходно биле дијагностицирани како заразени и ја совладале болеста достигна до 4.730.

Активни носители на вирусот во земјата се 3.588 лица. Вчера се извршени 434, а од почетокот на пандемијата, вкупно 36.943 тестирања.