Свет
1. November 2017 - 14:34

УНИЦЕФ: 15 милиони тинејџерки се жртви на сексуален напад секоја година

Истражување на Обединетите нации покажува дека најмалку 15 милиони девојки на возраст од 13 до 19 години се принудувани на секс во текот на секоја година, но многу мал број од нив бараат помош и заштита. Според истражувањето спроведено од УНИЦЕФ, највисоката стапка на овој вид сексуално насилство е забележана во Камерун.

Други држави кои се посочени во извештајот се Доминиканската Република, каде е развиена секс-туризмот, и Филипините, каде со праксата за сексуално малтретирање преку интернет. 

Според УНИЦЕФ, распространетото сексуално насилство врз девојките - тинејџери го попречува постигнувањето на целите за одржлив развој на ОН, во кои е предвидено воспоставување на родова еднаквост до 2030 година. Само една од стотина сексуално малтретирани девојки побарале помош откакоа биле нападнати.