Свет
24. March 2016 - 15:05

Унгарија ќе ги блокира телефонските повици од региони на терористички напади

Унгарската Влада планира да ги ограничи телефонските повици во регионите на евентуални идни терористички напади за да го спречи претоварувањето на комуникациските мрежи и да не им попречува на итните медицински и спасувачки служби, изјави министерот за внатрешни работи Шандор Пинтер, цитиран од американските медиуми.

Според него, граѓаните ќе можат да испраќаат само електронски пораки од регионите што се зафатени од терористички напади. Техничките аспекти на проблемот ќе бидат прецизирани заедно со телекомуникациските компании.

-Мобилните мрежи често пати се блокираат по ваквите  инциденти, затоа што многу луѓе сакаат да се поврзат со своите блиски или пријатели, изјави Пинтер.

Алтернативно решение би било проширување на мрежата наменета само за полицијата и спасувачките служби, за истата да може да се користи и од други итни служби, како противпожарната, Брзата помош и болниците.

Оваа идеја се наоѓа во новиот пакет од антитерористички мерки, што унгарската Влада во моментот ги разгледува. Таа сака, исто така, да го прошири достапот на итните служби до финансиските трансакции и личните комуникации на граѓаните.