Loading Video...
Свет
11. February 2019 - 16:38

Унгарија до бејби бум со даночно олеснување и простување на кредити

Мајките со 4 или повеќе деца  ќе бидат  доживотно ослободени од данокот на доход најави премиерот на Унгарија во склоп на неговиот план за зголемување на наталитетот. Новите владини мерки исто така вклучуваат и кредитирање на млади парови во висина од 36 000 долари а кредитот  ке им биде опростен доколку имаат три деца.

- Икако Западот падот на наталитетот го надоместува со имигарација, Унгарците треба да размислуваат  поинаку. Нам не ни требаат броеви, нам ни требаат  унгарски деца, истакна Орбан. .

Унгарија губи 32 000 жители годишно а жените во оваа земја имаат помалку деца од европскиот просек.