Свет
18. September 2023 - 12:56

Украина планира да ги тужи Полска, Унгарија и Словачка поради забраната за увоз на храна

Украина планира да ги тужи Полска, Унгарија и Словачка за забрана на украинските земјоделски производи, изјави во понеделникот министерот за земјоделство Микола Солски.

„Мислам дека тоа ќе се случи во блиска иднина“, изјави тој за Ројтерс.

Ограничувањата наметнати од Европската Унија во мај им дозволија на Полска, Бугарија, Унгарија, Романија и Словачка да ја забранат продажбата на украинската пченица, пченка, маслодајна репка и сончоглед, а дозволија транзит на таков товар за извоз на друго место.

На 15 септември Полска, Словачка и Унгарија објавија свои ограничувања за увоз на украинско жито откако Европската Комисија одлучи да не ја продолжи забраната за увоз во пет земји од Европската Унија.

Варшава, Братислава и Будимпешта велат дека дејствуваат во интерес на нивните економии и дека нивните потези имаат за цел да ги заштитат нивните земјоделци од презаситеност на производи.

Политико претходно го цитираше украинскиот трговски претставник Тарас Качка кој во интервју изјави дека Киев планира да ги тужи трите земји.

„Важно е да се докаже дека овие постапки се правно погрешни. Затоа утре ќе започнеме судска постапка“, изјави Качка.