Македонија
2. December 2017 - 19:11

УХМР: Водостоите на реките остануват високи, можни локални излевања

Водостоите на реките низ земјава остануват високи, локални излевања се можни во горниот дел од сливот на реката Вардар во Полошкиот регион, во сливот на реката Треска околу месноста Пласница, како и на поедини места во сливот на реките Радика, Црн Дрим, Сатеска и Црна, се наведува во извештајот од 17:00 часот на Управата за хидрометеоролошки работи. 

- Во текот на денешниот ден регистрирано е зголемување на водостојот на реките Боротинска, Треска, Црна како и на водотеците од источниот дел на земјата на реките Пчиња, Крива и Струмица. И понатаму останува да биде висок водостојот на реките Радика, Сатеска и горниот дел од сливот на Вардар, стои во соопштението на УХМР.

Од УХМР информираат дека во текот на денешниот ден повторно се очекуваат врнежи од дожд, така што се очекува водостоите на реките и понатаму да останат високи. Поради најавените обилни врнежи од дожд во источните делови од земјата се очекува понатамошно зголемување на водостојот на реките Струмица, Пчиња и Крива.

УХМР препорачува внимателно следење на состојбата и предупредуваат на внимателно движење покрај реките и суводолиците во текот на денешниот ден.