Македонија
25. September 2020 - 12:36

Училиштата во Струга со намален број на првачиња

Охридските и струшките основни училишта се подготвуваат за старотот на учебната година согласно протоколите  во услови на корона. Но и покрај ваквата состојба она што загрижува е и намалениот број на првачиња особено во струшкиот регион какао резултат на масовното иселување на младите брачни парови и напуштањето на држаата во потрага по подобри услови за живот. Бројот е намален за две паралелки односно 43 првачиња помалку се запишале оваа учебна година во основните училишта.Освен во градот во руралните средини најлоша  е состојбата  во Лабуништа и Делогожда.

Во охридскот село Куратица пак годинава не е запишано ниту едно прваче.

 Во меѓувреме привршуваат интензивните  обуки на наставниците кои треба да го совладаат начинот на предавање на Националната платформа за онлајн настава.