Живот
2. December 2015 - 21:34

Турски суд бара експерти кои ќе кажат дали Голум е добар или лош лик

Турски суд наложи комисија експерти да процени дали херојот Голум од филмот „Господар на прстените“ е добар или лош поради случајот на еден лекар, обвинет за навреда на претседателот на земјата Реџеп Тајип Ердоган.

 На Билгин Чифтчи му се заканува затворска казна од две години  под обвинение дека го навредил Ердоган, споредувајќи фотографии на претседателот и Голум на социјалните медиуми.

Адвокатот Хixран Данiшман изјави денеска дека била принудена да докажува во судот дека „Голум не е лош херој".

Данишман го повикала судијата да нареди соодветна комсија, вклучувајќи психолози и филмски експерти, да дадат толкување за карактерот на Голум.

Случајот е одложен за 23 февруари.